22 Şubat 2012 Çarşamba

TANGRAM nedir?

Gönderen Özge Küçük zaman: 05:29
 TANGRAM

Tangram, taş, kemik, plastik veya tahtadan yapılmış olan geometrik biçimlerdeki yedi adet parçayı bir araya getirerek çeşitli formlar oluşturma esasına dayalı yaratıcı bir zekâ oyunudur. Hedeflenen form, geometrik bir şekil, hareket halindeki bir insan figürü, hayvan figürü, alfabedeki bir harf ya da benzeri bir şey olabilir. Hedef olarak belirlenen formu oluşturabilmek için, yedi parçanın tamamını kullanmak gerekmektedir. Bu parçalar, farklı büyüklüklerdeki beş adet üçgen, bir adet kare ve bir adet paralelkenardır. Bu yedi parçanın Güneş, Ay, Mars, Jüpiter, Satürn, Merkür ve Venüs’ü temsil ettiği söylenmektedir. Çin'de geliştirilen bu oyunun ortaya çıkışı çok eski tarihlerde olmuştur.

TANGRAMIN HİKAYESİ

Bundan çok ama çok uzun zaman önce Tan adında bir Çinli varmış. Bir gün Tan elindeki kare şeklindeki taşı yere düşürünce taş parçalanmış. Tam yedi parçaya ayrılmış. Tan, taşı eski haline getirmeye çalışmış. Ancak kare dışında birçok şekil oluşturmuş. Hayvanlar, harfler, gemiler, insanlar…  Bu işin zevkine kapılıp taşı kare şekline getirmeye çalıştığını bile unutmuş. Tan oluşturduğu şekilleri arkadaşlarına göstermiş. Tan gram böylece giderek yaygınlaşmış. Adını da Tan adlı Çinliden “çizim” anlamına gelen “gram” sözcüğünden almış. Tan gramın nasıl ortaya çıktığına ilişkin bu öykü dilden dile anlatılıp bugüne kadar ulaşmış.


TANGRAMIN FAYDALARI

Dikkat eksikliği tedavisinde ilaç dışı yöntem olarak Tangram yurt dışında çok kullanılmaktadır. Dikkat eksikliği, unutkanlık ve algılama güçlüğü gibi problemlerle başa çıkmak için beyin egzersizlerini öneriliyor. Tangram’ın geometri hakkında olumlu duygular geliştirmek, uzamsal-görselleştirme becerileri kazandırmak, şekilleri sınıflandırmak, ilişkiler ve geometrik şekiller için sezgisel bir his geliştirmek,“uyumlu” ve “benzer” olanı tanıtmak gibi daha birçok faydası var. Çocuklara sabretmeyi, başladığı işi bitirme alışkanlığı kazandırmada da etkili bir oyun. 


İlla ki  dışarıdan satın almanız gerekmez. Sizlerde evlerinizde çocuklarınıza tangram hazırlayabilirsiniz. Tangram kalıbı için yandaki resme bir tık. Sert bir mukavvadan kolayca hazırlayabilirsiniz. Yalnız kesim yapılırken çok dikkatli davranmak gerkebilir. En ufak bir yamukluk şeklin bozulmasına neden olur.
Şimdiden kolay gelsin. 
Sevgiyle kalın....


1 yorum:

Adsız dedi ki...

a

Yorum Gönder

 

Büyük Adam Olacağım Copyright © 2010 Designed by Ipietoon Blogger Template Sponsored by Emocutez